Zpravodajství
Vyzkoušejte kapra s krustou s řapíkatým celerem, glazovanou kořenovou zeleninou, slaninovou omáčkou
22.12.2018

BOHUMÍN - Kapr na štědrovečerní tabuli nemusí být jen smažený. Inspiraci moderní gastronomie vymysleli a připravili Karel Drápal, učitel odborného výcviku oboru Kuchař-číšník Střední školy Bohumín, mistr Evropy v úpravě pokrmů z kapra, a Adam Koškovský, student 3. ročníku oboru kuchař-číšník Střední školy Bohumín.
Ve svátečním vysílání bohumínské televize připravují filet z kapra s krustou s řapíkatým celerem, glazovanou kořenovou zeleninou, slaninovou omáčkou, bulgur. Video k receptu najdete od soboty 22. prosince v televizním videoarchivu.
Surovinová kalkulace na 5 porcí:
- filety z kapra (5 ks à 200 g)
- 80 g toustového chleba
- sůl a pepř
- 150 g uzené slaniny
- 100 g másla
- 190 ml smetany (15%)
- 80 g řapíkatého celeru
- 200 g mrkve
- 150 g petržele
- 150 g bulguru
- 750 ml rybího vývaru
Technologický postup:
- Filet z kapra
Vyfiletované porce kapra osolíme mořskou solí a okořeníme mletým pepřem. Toustový chléb pokrájíme na malé kostičky, přidáme máslo a řapíkatý celer a vytvoříme krustu. Filety z kapra opečeme na pánvi na másle, na ně položíme krustu a zapečeme v troubě.
- Glazovaná kořenová zelenina
Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel) nakrájíme na plátky a na malé komínky. Lehce povaříme v rybím vývaru. Vyjmeme a na pánvi na másle glazujeme.
- Slaninovou omáčka
Uzenou slaninu nakrájíme na malé kostičky, vyškvaříme, přidáme rybí vývar a smetanu. Necháme zredukovat a tyčovým mixérem rozmixujeme.
- Bulgur
Bulgur zalijeme rybím vývarem a vaříme do měkka.