Zpravodajství
Bohumínskou knihovnou provoní jídla ayurvédské kuchyně
22.1.2019

NOVÝ BOHUMÍN – Bohumínská knihovna K3 podnikne další expedici za chutěmi světa. Připravuje kurz o ayurvédské kuchyni, a nepůjde pouze o teorii. Účastníci si v sobotu 2. února sami vyzkoušejí připravit jídla, která mohou v různých obměnách vařit doma.
Harmonická strava, vytvářená vhodnou kombinací potravin a koření, je základem návratu k rovnováze organismu. Stravování podle ájurvédských zásad nemusí nutně vést k indické kuchyni, ačkoli k ní má blízko.
„Náplní kurzu budou základní principy stravování a vaření podle ayurvédy, tři dóši a tři guny (kvality), šest chutí, význam používání koření v ayurvédě. Uvaříme si kompletní menu, zmíníme příklady různých variant obědů či večeří. Každý účastník si připraví také vlastní ghí z jedné kostky másla. Veškeré suroviny budou zajištěny,“ říká vedoucí knihovny Magdaléna Fedorowiczová. Upozornila na rezervaci míst předem, a to nejpozději do středy 30. ledna 2019. Rezervace na tel. 731 130 715, knihovna-teen@k3bohumin.cz. Lektory budou Iveta a Štefan Palečkovi. Podrobnosti k akci zde.
Připravované menu:
- Polévka: Jagannáthův dhal (luštěninová polévka)
- Hlavní chod: Kičrí, kofta (zeleninové karbanátky) a chutney (pálivá omáčka)
- Dezert: Dvarácké burfi
- Nápoj: Tamarindová limonáda
(rzp)
ilustrační foto