Zpravodajství
Zdravá středomořská kuchyně řeckého ostrova Korfu
10.3.2019

NOVÝ BOHUMÍN - Skordalia, mořská treska Bianco, tzatziki, typická řecká káva a další. Kuchyni řeckého ostrova Korfu jste mohli ochutnat pod vedením Evy a Dimitrise Priftis. Kulinářský worskshop uspořádal spolek Alma mater ve spolupráci s knihovnou K3.
Do kurzu vaření zdravé středomořské kuchyně se zapojilo dvanáct zájemců, kteří se učili připravovat jídla, která jsou typická pro ostrov Korfu. V bohatém menu nechyběly mořské ryby, pokrmy z řeckého jogurtu, zeleniny, brambor, olivového oleje, koření a bylin.
„Vaření jsme doplnili o zajímavosti z výroby a upotřebení olivového oleje, různých druhů koření a bylin, které se v řecké kuchyni také hodně využívají. Jídlo bylo výtečné a můžeme teď naše kuchařské umění obohatit o další skvělé recepty,“ pochvalovala si předsedkyně spolku Alma mater Dagmar Knýblová. Účastníci kurzu si popřáli IJÁ MAS! Na zdraví! a KALÍ OREXI! Dobrou chuť!
Eva Prifti, spoluautorka kurzu, se narodila se v Bohumíně, dnes žije na řeckém ostrově Korfu, kam se dostala pracovně v 90. letech, od roku 2008 je na takzvaném „Olivovém ostrově“ natrvalo. Na Korfu si našla lásku a začala se starat o rodinný sad s velkým množstvím olivovníků. Protože má ráda výzvy, pustila se do výroby domácího olivového oleje té nejvyšší kvality.
(rzp, Alma mater)