Zpravodajství
11.10.2011 - Pálenice: zakázek máme více než vloni
Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 238
Strana: 2
Autor: Břetislav Lapisz
Ostrava, Bohumín– "Letos to je proti loňsku o sto procent lepší. Ovoce se urodilo dost, koncem léta bylo i dost sluníčka, takže ovoce dozrálo,má dost cukru a slušná bude i výtěžnost. Lidé vozí nejen celé ovoce, ale objednávají se i na vypálení kvasů, které si sami připravili," vysvětluje Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi.
Počet zákazníků, kteří si už letosobjednalivypáleníkvasu nebo přivezli ovoce, se blíží podle něj tisícovce. Jezdí k nám třeba i zákazníci z Podbeskydí, na druhé straně je vidět, že pálenic v posledních letech výrazně přibývá a zákazníci si často vybírají tu, která je nejblíže jejich bydliště," dodalČerník. Zákazník, který přiveze celé ovoce, platí za litr padesátiprocentní pálenky 130 korun, ten, kdo přiveze už hotový kvas, pak o deset korun méně. "Měl by to být dobrý rok, po těch špatných se totiž už mnoha chlapům tenčí zásoby, tak se to snaží letos dohnat," dodáváČerník. Antonín Šputa z Pěstitelské pálenice v Krásném Poli také říká, že protiloňskubudeta letošní sezona lepší, ale zároveň dodává, že žádná velká sláva to nebude. "Objednávek není tolik, jak bych při tak bohaté úrodě ovoce čekal. Možná to bude i tím, že pálenic přibývá, a také tím, že naopak ubývá chlapů, kteří mají čas a chuť ovoce natrhat, rozmělnit a dát jekvasitdosudů,"míníŠputa. V pálenici Inpal ve Vrbici u Bohumína odhadují zatím nárůst počtu zakázek proti loňsku na dvoj- až trojnásobek. "Ve srovnání s předloňským rokem už ten letošek až tak dobře nevypadá. Také si myslím, že těch pálenic se otevírá dost hodně, zatímco těch, kteří si nechávají vypálit pálenku, spíše ubývá," dodal Jindřich Gabryš z pálenice ve VrbiciuBohumína.