8.9.2025 - Šéfkuchař Michal Buček vařil v Bohumíně pro dobrou věc

Zdroj: Karviná-Havířov-Frýdek-Místek-Třinecký deník
Autor: Jana Končítková

Bohumín – Netradiční akce v Bohumíně „Sněz, co můžeš“ měla charitativní podtext a podpořila děti s neurologickým onemocněním.

Spontánní benefice začala narozeninovým přáním kamaráda Michala Bučka, čerstvého čtyřicátníka Lukáše. „Je to strašně hodný člověk, takový anděl strážný. A přál si ke svým kulatinám dárek, který by měl dobročinný základ. Jeho oblíbeným bohumínským podnikem je Naše Čekárna, kde jsme se domluvili s provozní a udělali hostinu na podporu hospitalizovaných dětí s neurologickými obtížemi,“ vysvětlil Michal Buček s tím, že po vstupenkách za 350 korun se jen zaprášilo a hospůdka byla plná.

Ačkoliv je respektovaný šéfkuchař zvyklý připravovat sofistikované lahůdky a ladit degustační menu do posledního detailu, neměl problém ukuchtit pořádný selský bufet.

„Na menu byl poctivý buřtguláš, klobásky, grilovaná panenka s houbovou omáčkou, pečené brambory se slaninou, grilovaná zelenina, salát. Prostě ať se člověk nacpe a není to nic složitého na přípravu. Lidé mohli sníst, kolik se do nich vešlo. A k tomu byla dvě piva v ceně,“ líčí Buček. Z klasických ingrediencí se Michalovi podařilo uvařit nejen mísy plné dobrot, typických pro letní grilovačky, ale i pořádnou dávku zábavy a solidarity. Vybralo se dvacet tisíc korun, které poputují na podporu dětských pacientů neurologie ve Fakultní nemocnici v Ostravě.

„Musím říct, že hosté byli skvělí. Ještě nám přispěli do kasičky peníze navíc. Je pravda, že jsme s Lukášem akci trochu sponzorovali tím, že jsme většinu surovin dotovali ze svého. Hlavní ale je, že peníze od dobrých lidí půjdou na dobrou věc. Z nemocnice už nám poslali dárcovskou smlouvu, víme přesně, že výtěžek skutečně pomůže dětem,“ dodal gastronomický mág.

Michal Buček sbíral zkušenosti v pražské restauraci Giardino srbského šéfkuchaře a majitele Mirala Arapoviče, který mu předal vše ze svého umění. Poté působil v několika top kuchyních včetně hotelů Hilton a Kingscourt. Dnes je hlavní hybnou silou značky Baltaci, která pod jeho vedením zaujímá pevné místo na gastronomické scéně Zlínského regionu.

Veřejnost jej zná také jako kulinářského producenta oblíbené televizní soutěže MasterChef Česko, v níž strávil tři sezóny. Pravidelně se objevoval i v televizních pořadech jako Dobré ráno či Sama doma, kde sdílel své recepty a inspirace s veřejností. Věnuje se také kurzům vaření a degustačním večerům.


Počet zhlédnutí: 78

Zpět

Moravskoslezský kraj
Těšínské Slezsko
Místní akční skupina bohumínsko

Úřední hodiny

Úřední hodiny pro veřejnost

Po: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00
St: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00

Podatelna a informační centrum

Po: 7:00 - 17:00
Út: 7:00 - 14:00
St: 7:00 - 17:00
Čt: 7:00 - 14:00
Pá: 7:00 - 13:00

Hlavní pokladna

Po: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00
Út: 8:00 - 11:30
St: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00
Čt: 8:00 - 11:30
Pá: 8:00 - 11:30

Budova A, číslo dveří A221 (2. NP)

Pokladna - odbor správy domů

Po: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00
Út: 8:00 - 11:00
St: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00
Čt: 8:00 - 11:00
Pá: 8:00 - 11:00

Budova B, číslo dveří B204 (2. NP)

19 °C