19.3.2025 - Dubajský zákusek vyměnili na Karvinsku za větrníky a špičky. Lidé jim rvou ruce
Zdroj: karvinsky.denik.cz
Autor: Jana Končítková
Pamatujete na punčáky, indiánky nebo laskonky? Chutě časů dávno minulých přináší retro týden v jedné z cukráren na Karvinsku. Až do neděle nabízí místo dortů a dubajských zákusků třicet nejpopulárnějších druhů dezertů našich babiček. Nejrychleji mizí větrníky a špičky.
Kdo z nás by si nevybavil časy, kdy při svátečních příležitostech ležel na jídelním stole charakteristický bílý papírový balíček ve tvaru podlouhlé pyramidy. Ukrýval kalorické bomby v podobě neodolatelně sladkých zákusků, které vyvolávaly věcné dohady, zda je lepší věneček, nebo košíček.
Vzpomínka na vitríny plné dezertů typických pro léta před revolucí tento týden ožívá díky nápadu cukrářského týmu, který v Bohumíně na Karvinsku peče pro zákazníky už deset let. Obvyklou nabídku originálních dortů a dalších specialit nahradil v cukrárně Bastien výběr zákusků, po kterých jsme se mohli v dětství utlouct.
„S nápadem uspořádat jednou za čas retro týden jsme přišli před sedmi lety, protože lidé o to měli zájem. Dnešní zákusky v prodejnách jsou většinou jen náhražky s umělými tuky a sladidly. My používáme výhradně čerstvé živočišné produkty, sháníme si kvalitní čokoládu a speciální pudink. Šlehačka už asi nikdy nebude mít tu chuť, jako před čtyřiceti lety, ale snažíme se jí co nejvíce přiblížit,“ říká provozovatelka cukrárny Tereza Kulendíková.
Zákazníci, kteří tento týden přijdou na dezert a kávu, mohou mít jistotu, že konzumují zákusek vyrobený jen před pár hodinami. „Pečeme pro každý jednotlivý druh od dvaceti do sedmdesáti kusů denně tak, abychom je všechny prodali a mohli se brzy zrána pustit do přípravy nové várky. U nás není žádná velkovýroba,“ dodává profesionální cukrářka.
Recepty si šestičlenná parta v Bastienu během let vyladila tak, aby dosáhla co nejvěrnější chuti, jaká provázela naše dětství a mládí. „Něco si pamatujeme, něco máme po babičkách. A postupně jsme zkoušeli, ochutnávali a upravovali. Snažíme se to dělat tak, jak se to dělat má,“ říká paní Tereza. Ze surovin mají největší spotřebu krémy, marmeláda a oříšky. Poctivě připravený zákusek vyjde od 32 do 57 korun.
Z novinek lidé chtějí Dubajský zákusek
Retro zákusky dočasně nahradili novinku, se kterou Bastien přišel nedávno. Jde o dubajský zákusek, který je aktuálně hitem v celém Česku.
„Je to doslova virál, takže inspirace pro jeho přípravu máme dostatek. Základem je korpus s obsahem vysokoprocentní čokolády, šlehaná ganage, stoprocentní pistáciová pasta, tahini pasta, pistáciový krém a mleté pistácie. Zákusek servírujeme v kelímku, aby se pohodlně konzumoval,“ popsala Deníku šéfcukrářka Jitka Kubíková.
Provozovat v dnešní době cukrárnu není podle provozovatelky Bastienu žádná legrace. „Jedeme nonstop. Naštěstí máme stabilní tým, na který je spoleh. Dlouhodobí zaměstnanci jsou dnes výhra. Přesně ví, co dělat a jak si naplánovat práci. Když se vám lidi v podniku pořád točí, tak jim musíte znova a znova vysvětlovat postupy. Kdybychom nebyli sehraní, tak bychom si nemohli dovolit pořádat takové akce, jako je retro týden,“ dodává Kulendíková s tím, že desetileté výročí cukrárna nedávno oslavila hlavně díky věrným zákazníkům. „Klienti se k nám rádi vracejí a jsou s našimi výrobky spokojení, což je to nejlepší ocenění,“ uzavírá.
Velikost: 797 x 481 bodů - 885 kB