30.10.2025 - Pivní a hudební lázně v Bohumíně. Originální wellness baví už téměř deset let
Zdroj: karvinsky.denik.cz
Autor: Jana Končítková
S podnikáním v hoteliérství začínal Adrian Marcin Wowra ve svých čtyřiadvaceti letech na zámečku v polských Chałupkách. Před deseti lety si k němu přibral i secesní dům Pod Zeleným dubem ve Starém Bohumíně. Během jedné dekády se mu podařilo uvést v život koncept, který spojuje kvalitní gastronomii, wellness pobyty v pivních a hudebních lázních a populární místo svatebních hostin.
Na začátku úspěšné profesní dráhy stála zodpovědnost za pokračování rodinné tradice. „V roce 2009 jsem převzal po rodičích hotel a restauraci Zámek Chałupki, měli jej v nájmu už od roku 1994. Prostředí jsem dobře znal, běhal jsem tam už jako malý kluk a během studií vypomáhal jako číšník,“ vypráví Adrian.
Zavedený podnik u česko-polské hranice mu předal otec po ukončení studia politologie v Opoli. „V té době byl dům Pod zeleným dubem na české straně ještě ruina. Občas jsme kolem něj chodili na procházky. Byl jsem smutný z toho, v jak tristním stavu architektonicky výjimečná budova je,“ vzpomíná.
Před třinácti lety se potkal s vedením města Bohumína, které uvažovalo o celkové rekonstrukci secesního skvostu. „Zajímali se o možnosti spolupráce. A když opravu domu v roce 2015 dokončili, tak jsme se s kolegou přihlásili do výběrového řízení na provozovatele. Uspěli jsme. Z dnešní perspektivy musím říct, že jsem tu výzvu trošku podcenil. Protože u nás na zámečku už to bylo rozjeté, fungovalo to, měli jsme stálou klientelu,“ popisuje začátky hoteliér.
Do nově otevřeného hotelu ve Starém Bohumíně musel najít zaměstnance, poprat se s porodními bolestmi zrekonstruované budovy, v níž se vychytávaly provozní mouchy, a hlavně si získat důvěru zákazníků. „Ke gastronomickým službám a ubytování jsme po čase vybudovali v unikátních sklepních prostorách pivní a hudební lázně. Jezdí do nich lidé z Česka i Polska,“ přibližuje Adrian.
Dvouhodinový relaxační zážitek je postaven na soukromí a intimním prostředí, kde se klient během procedur nepotká s dalšími hosty. „Pro neznalé této wellness procedury je třeba na úvod říct, že nejde o koupání v pivu. Po úvodním welcome drinku v podobě našeho vlastního piva Oderberg se rozehřejí v infrasauně, poté následují koupele v dřevěných modřínových vanách. Do vody se přidává pivní sůl, pivní olej, slad a vonné esence,“ popisuje provozovatel hotelu.
Po celou dobu procedury mohou hosté konzumovat nefiltrované, nepasterizované pivo místní produkce. Jedna vana nabízí možnost vlastního čepování piva, zatímco další dvě jsou vybaveny tlačítkem, po jehož zmáčknutí přinese obsluha pěnivý mok rovnou do koupele. „K relaxaci přispívá i hudební podkres. Manažer lázní Martin Kachel je vynikající houslista, takže připravil speciální výběr klasické hudby. S relaxačním rituálem neuvěřitelně ladí,“ míní Adrian.
Po ukončení koupelí si zákazník odpočine na lůžkách, které mají místo matrace seno s bylinkami z Národního parku Podyjí. V místnosti je díky tomu unikátní přírodní mikroklima. „K tomu všemu si mohou hosté ještě přiobjednat masáž. Někteří klienti preferují pouze pobyt v pivních lázních, jiní využívají balíčků a přijíždějí i na večeři a nocleh,“ doplňuje.
Kromě pivních lázní se Adrianu Wowrovi podařilo z Hotelu Pod Zeleným dubem vybudovat impérium svatebních hostin. Jeho podnik patří k nejoblíbenějším místům, kde chtějí páry oslavit svůj velký den. „Každým rokem se nároky klientů zvyšují. Dnes už svatba zdaleka není jen o dobrém jídle a tanci. Mladé páry se nechávají inspirovat na sociálních sítích a vyžadují dokonalý vizuální dojem. Na tohle je odbornice má manželka, která je o deset let mladší a perfektně se orientuje v současných trendech. Nedávno jsme si v prostorách Zámku Chałupki otevřeli vlastní floristickou dílnu, abychom měli jistotu kvalitních a čerstvých květin, které vydrží po celou dobu oslav,“ vysvětluje.
K letošnímu desátému jubileu si hotel Pod Zeleným dubem nadělil rozšíření ubytovacích kapacit. Převzal provoz zrekonstruované budovy Staré radnice, kterou soukromý vlastník nechal přestavět na penzion. Nachází se v těsné blízkosti hotelu na náměstí Svobody. K dosavadním jedenácti pokojům tak přibylo dalších čtrnáct. Celkově provozovatel zvládne ubytovat téměř 90 osob.
Na dotaz ohledně dalších plánů do budoucna se Adrian Wowra usmívá. „Další hotel už nechci. Snažíme se jít cestou zvyšování kvality. Aby člověk za své peníze nedostal jen kvalitní jídlo a ubytování, ale i obsluhu na úrovni, nadstandardní servis a k tomu příjemné prostředí. Od začátku svého působení v hoteliérství razím heslo, že by služby měly být takové, jaké bych si je přál já sám,“ uzavírá.
 Archiv úřední desky
Archiv úřední desky Bytoví technici
Bytoví technici Koronavirus
Koronavirus


