11.11.2025 - Tip na vánoční cukroví jinak. Manželé z Karviné do něj přidávají nezvyklé koření
Zdroj: karvinsky.denik.cz
Autor: Jana Končítková
Manželé Iveta a Štefan Palečkovi z Karviné boří zažité představy o chuti klasického vánočního cukroví. Jejich linecké, rohlíčky a kuličky voní po kardamonu, zázvoru, brusinkách a dalších ingrediencích, které by v tradičních receptech hledal jen málokdo. Svými recepty inspirovali návštěvníky víkendového Festivalu zdraví v Bohumíně.
Kdo se nebojí v kuchyni experimentovat a chtěl by u štědrovečerní tabule rodinu překvapit, může podle manželů Palečkových připravit oblíbené vánoční pochoutky v lehce exotické podobě. Nejde přitom o žádnou drahou extravaganci. Stačí pár chytrých obměn surovin, kvalitní koření a sváteční stůl získá úplně jiný rozměr. Strávníci se navíc vyhnou tíze v břichu.
Iveta se Štefanem už více než deset let praktikují pět tisíc let staré principy ajurvédské kuchyně. Jde o způsob přípravy jídel, do nichž se přidává koření podporující trávení. Manželé jej promítli i do svátečního pečení. Jako lektoři předávají své zkušenosti dál.
„Normálně děláme úplně tradiční vánoční cukroví, jen používáme jiné typy mouky a přidáváme do něj koření a další suroviny, které vhodně kombinujeme,“ říká Iveta Palečková.
Podotýká, že kombinace bílé mouky, cukru a másla, která je základem pro většinu druhů cukroví, je pro tělo zátěž. „Když do základu přidáte například kardamom, skořici, zázvor či hřebíček, tak je mnohem stravitelnější a přitom stále chutné,“ podotýká.
Pšeničnou mouku nahrazují v receptech špaldovou nebo ovesnou. Sladí datlemi, datlovým sirupem nebo medem. „Med přidáváme pouze do nepečených druhů. Pokud se totiž zahřeje nad čtyřicet stupňů Celsia, tak ztrácí účinné látky a stává se mírně toxickým. Když si člověk dá jeden perníček, nic se nestane, ale ve větším množství už to může představovat problém,“ doplňuje svou ženu Štefan.
Podle manželů Palečkových cukroví s indickým nádechem chutná i dětem, které bývají stran chutí jídel konzervativní. „Nedávno jsme připravovali sladké pohoštění do školky, když měla naše dcerka Lucinka narozeniny, a všechno se snědlo. Děti navíc jí očima. Když mají dobroty podobu obrázků, hvězdiček, kytiček, tak mají motivaci je ochutnat,“ míní Iveta.
Na bohumínském Festivalu zdraví představil sympatický pár několik druhů kuliček, třeba s datlemi, brusinkami, kešu ořechy, sušeným mlékem, kokosem, mandlemi, skořicí a sušeným zázvorem. U návštěvníků sklidilo originální pojetí Vánoc úspěch.
Štědrovečerní menu je dobré uzavřít třeba křenem.
Ajurvédský rukopis nenese o Vánocích u rodiny Palečkových jen cukroví. Přístup stravování, po kterém údajně není člověk tak unavený, vtiskli i do hlavního menu.
„Na bramborovém salátu není nic špatného. Co ale tělu neprospívá, je majonéza či tatarka. Dá se nahradit zakysanou smetanou. V zimě je lepší než jogurt, ten je vhodnější spíše na léto, protože vnitřně ochlazuje. A opět jako u cukroví používáme i do salátu specifické koření zahřívacího typu,“ vysvětluje Iveta.
Pro přípravu masa je podle ní vhodné dušení či pečení, připouští však, že většina lidí si slavnostní večeři před rozbalováním dárků neumí představit bez smažené ryby či řízku. „Lze to kompenzovat tím, že člověk smaží na přepuštěném másle a na závěr si dá něco pálivého. To podporuje trávení. My si připravujeme křenovou omáčku z čerstvě nastrouhaného křenu a zakysané smetany,“ doporučuje.
Manželé Palečkovi dodávají, že od udržování dobrého trávení se odvíjí až osmdesát procent zdraví. „Ajurvéda dbá nejen na obsah, ale i na režim, pauzy mezi jednotlivými jídly a podobně. Když tělo nedostane prostor vytrávit a pořád v něm zůstávají nestrávené zbytky, může to být počátek příčiny nemocí. Pokud se člověk i během svátků stravuje s rozumem, není tak náchylný k virózám,“ uzavírá Štefan.
Archiv úřední desky
Bytoví technici
Koronavirus

